Všechny generace jistě spojuje láska ke zmrzlině. Vychutnáváme si ji na dovolené, na procházce i jen tak doma u televize. Vybírat můžeme z nepřeberného množství příchutí, z ovocných, krémových, dokonce i slaných. Pojďme se ale společně podívat na to, jak si vyrobit tolik oblíbenou pochoutku přímo u vás doma – vanilkovou zmrzlinu. Nemusíte mít doma zrovna drahé zmrzlinovače, rozhodně to jde i bez nich.
Suroviny:
• 1 balení kondenzovaného mléka
• 2 balení smetany ke šlehání (30-33%)
• 1 vanilkový lusk
Postup:
Začneme tím, že si v míse mixérem vyšleháme obě smetany. V druhé míse velice jemně prošleháme kondenzované mléko, které vlijeme ke smetanám. Abychom obě hmoty propojili, už jen ručně (např. metličkou) promícháme. Vezmeme vanilkový lusk, který podélně špičkou nože rozpůlíme a hranou stahujeme zrníčka, která přidáme k předchozím surovinám. Opět promícháme a nalijeme do uzavíratelné nádoby, maximálně do 3/4 jejího objemu. Potom už jen vložíme do mrazáku a po 5 hodinách je hotová. Zmrzlinu můžeme samozřejmě jíst samotnou, udělat si zmrzlinový pohár s ovocem, výborná je také na palačinky, či s jablečným závinem.
Tento základní recept obměňujte podle toho, co máte rádi, přidávejte – jahody, meruňky, maliny, borůvky, vlašské nebo lískové oříšky, nastrouhanou čokoládu, karamelové hoblinky, slaný karamel, nadrcené sušenky, med, zkrátka všechno, co Vás napadne. Suroviny vybírejte kvalitní. Nepřidávejte do zmrzliny nahnilé kousky ovoce, ani když tu špatnou část vykrojíte. Čím kvalitnější suroviny použijete, tím lepší chuti docílíte. Jestli jste se rozhodli přidat čokoládu, sáhněte po vysokoprocentní. U oříšků se přesvědčte, že nejsou žluklé.
Pokud místo klasického kondenzovaného mléka použijeme kakaové, vznikne nám vynikající čokoládová zmrzlina.
Domácí zmrzlina je výborná pochoutka a oproti kupovaným neobsahuje žádná ochucovadla, zbytečné prášky a ovocnou drť nechvalné kvality.